Welke stappen moet u doorlopen bij de CBR Gezondheidsverklaring Autisme?

  • door
Rijbewijsbelang

Heeft u autisme en wilt u uw rijbewijs halen of verlengen? Dan is de kans groot dat u een Gezondheidsverklaring moet invullen. Bij vraag 3 zult u dan het antwoord ‘ja’ moeten geven. Om bij het CBR aan te tonen dat u – met deze diagnose – rijgeschikt bent, zult u vervolgens bij een onafhankelijke psychiater langs moeten gaan. Hoe dit proces precies in zijn werk gaat, vertelt Rijbewijsbelang in deze blog. 

Waarom is er een keuring nodig?

Wereldwijd heeft 1% van de bevolking de diagnose ASS. De informatieverwerking van deze mensen verloopt anders. Tijdens het autorijden uit dit zich vaak in problemen bij het zien van samenhang, flexibiliteit en planning. Daarnaast is er veelal sprake van comorbiditeit, aldus Rijbewijsbelang. Een persoon met autisme heeft dan last van een bijkomende, psychische stoornis, zoals angst of depressie. Hierbij kan medicatie worden voorgeschreven die de rijvaardigheid beïnvloedt. Al om al kan dit ervoor zorgen dat er gevaarlijke situaties op de weg ontstaan. Aan Rijbewijsbelang en zijn concullega’s om dit te voorkomen. 

Het stappenplan

U heeft autisme en wilt gaan autorijden. Dan vraagt het CBR u om een formulier in te vullen: de Gezondheidsverklaring. Doe dit ruim op tijd, want de procedure kan weken tot maanden in beslag nemen. Rijbewijsbelang is hiervan bewust en zegt hier het volgende over: 

“Autorijden maakt uw dagelijkse leven een stuk gemakkelijker. We doen er dan ook alles aan om uw keuring voor de Gezondheidsverklaring zorgvuldig en snel uit te voeren.”

Om u te laten keuren voor een rijgeschiktheidsverklaring moet u de volgende stappen doorlopen: 

  1. Vul de Gezondheidsverklaring in op Mijn CBR. Onderteken deze met DigiD. U ontvangt direct een ontvangstbevestiging.
  2. Binnen 7 weken ontvangt u een bericht via Mijn CBR. Hierin staat dat u – vanwege uw autisme – een psychiater moet bezoeken. Daarnaast ontvangt u de formulieren, verwijzingen en ZD-codes. 
  3. Maak een afspraak met een arts of specialist voor het invullen van de formulieren. In het geval van autisme ontvangt u een gerichte verwijzing van het CBR. Mogelijk is dit Rijbewijsbelang.  
  4. Tijdens de afspraak gaat u in gesprek met een psycholoog en psychiater. Hier beantwoordt u vragen over uw gezondheid, leefgewoonten en rijgedrag. 
  5. De specialisten van Rijbewijsbelang stellen een rapportage op. Deze mag u altijd inzien. Maak of vraag altijd een kopie voor uw eigen administratie. 
  6. Een arts van het CBR beoordeelt de rapportage. De uitslag wordt via Mijn CBR met u gedeeld. Dit gebeurt meestal na 14 weken. 
  7. Wordt u geschikt verklaard? Dan nodigt het CBR u uit voor een rijtest. Verloopt deze test goed? Dan kunt u een praktijkexamen aanvragen of uw rijbewijs te vernieuwen.