oprijplaten aluminium

Wat voor soort oprijplaten zijn er?

Als iets je omhoog of omlaag wilt rijden, rollen of eventueel schuiven, dan is een oprijplaat handig en soms zelfs noodzakelijk. Dit artikel gaat over die platen.

oprijplaten aluminium

Toepassingen

Mensen in een rolstoel worden er nog regelmatig mee geconfronteerd: hoe kom je ergens binnen als er geen voorziening is voor rolstoelhouders? Dat is natuurlijk hoogst vervelend. Openbare gebouwen moeten verplicht dergelijk voorzieningen hebben. Ook trottoirs zijn hier en dat verlaagd, opdat rolstoelhouders de stoep op en af kunnen. Met een volle kruiwagen is het ook lastig om bijvoorbeeld over een drempel te gaan. Voor vrachtauto’s met veel afstand tot het wegdek zijn oprijplaten niet echt handig, maar voor lage modellen wel, en ook voor lage aanhangwagens en bestelbusjes. Dan kan je van straatniveau iets daarin verplaatsen. Bij een paardentrailer wordt normaliter de achterklep als helling gebruikt. Dan worden er geen oprijplaten gebruikt, zoals die in dit artikel worden bedoeld. We praten hier over losse verplaatsbare platen. Ook houten planken die bijvoorbeeld in de bouw worden gebruikt voor het op- en afrijden, vallen erbuiten.

Soorten oprijplaten

Er zijn diverse soorten oprijplaten. Het hangt van de toepassing af, welke oprijplaat de beste is. Je kunt een complete plaat nodig hebben. In andere gevallen volstaan twee of drie afzonderlijke delen. Die laatsten hebben als voordeel dat ze gemakkelijker kunnen worden meegenomen. Dat laatste en het gewicht zijn belangrijke selectiecriteria. Verder welke lengte en breedte wil je, en welk gewicht moet de oprijplaat kunnen dragen? Als het erom gaat om een drempel over te komen, dan heb je twee delen nodig, aan iedere kant van de drempel een. De breedte van de delen is natuurlijk relevant, de hellingshoek vaak wat minder. Het materiaal kan dan bijvoorbeeld plastic of PVC zijn. Om bijvoorbeeld voertuigen, zoals een motorfiets, een golfkar of zelfs een auto, een aanhangwagen op de te rijden, zijn oprijplaten van aluminium het meest gebruikelijk, vanwege hun sterkte en lage gewicht. Oprijplaten van aluminium worden vaak van een antisliplaag voorzien, om het op- en afrijden gemakkelijker en veiliger te maken. Zoek online op oprijplaten aluminium om hier meer informatie over in te winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *