Wanneer met winterbanden rijden?

  • door
winterbanden

De bepaling om met winterbanden te gaan rijden is voor veel mensen een lastige. Wanneer je nu eigenlijk met winterbanden moet gaan rijden is niet altijd makkelijk te bepalen. Het hangt af van de temperatuur of weersvoorspelling voor de komende tijd. Een autobedrijf kan zowel de opslag als montage van je zomer- en winterbanden doen. Zij kunnen je banden balanceren of bijvoorbeeld ook je velgen verwisselen van je zomerset naar je winterset en advies en informatie geven over de staat van je banden. Woonachtig in Zwolle of omgeving? Kies voor een autogarage in Zwolle, zoals bijvoorbeeld Autobedrijf Bert Wieten.

Wanneer winterbanden?

Vaak wordt er gezegd dat wanneer temperaturen van 7 graden beginnen, het slim is om winterbanden te (laten) monteren. Dit is een goede indicatie dat winterbanden nodig zijn. Vaak is dit in de maanden oktober tot april. In die maanden is het dus het dus verstandig om winterbanden te gebruiken. Het gebruik van winterbanden is in Nederland niet verplicht, zoals in sommige andere Europese landen wel het geval is. Toch doe je er wel goed aan om winterbanden te gebruiken, omdat de kans op een ongeval groot is bij gladheid, veel regen en sneeuw. DIt risico wil je niet nemen, voor zowel jezelf als je medeweggebruikers.

Het verschil tussen zomer- en winterbanden

Het verschil tussen zomer- en winterbanden is voornamelijk de profieldiepte, de manier waarop het profiel is ontworpen en de samenstelling. De profieldiepte op winterbanden is een stuk dieper, omdat bijvoorbeeld sneeuw ertussen kan komen en je wel de grip moet bewaren. Bij zomerbanden is de minimaal vereiste profieldiepte 1,6 mm en bij winterbanden is dit 4 mm. De manier hoe het profiel is ontworpen is ook heel anders dan op zomerbanden. Winterbanden hebben enorm veel kleine groefjes, om aquaplaning te voorkomen en water te verdelen. Winterbanden kunnen daarnaast beter tegen koude temperaturen dan zomerbanden. Winterbanden behouden hun souplesse. Zomerbanden worden vaak hard tijdens de kou. De zachtheid is het meest geschikt voor de winter.

Welke winterbanden heb ik nodig?

De winterbanden die je nodig hebt verschilt natuurlijk per auto. Hierbij kijk je naar de maat, wensen, prestaties en merk. Vind je veiligheid belangrijk, weinig geluid tijdens het rijden of wil je liever een beter brandstof verbruik? Dit wordt allemaal deels bepaald door de banden die je gebruikt.