Hoe pieken te beheren in de Transport & Logistiek

Als er piekseizoenen zijn voor bedrijven, met name detailhandelaren, bestaan ​​ze ook voor vrachtschepen en laders. In grote lijnen begint dit seizoen binnen de transport & logistiek met de start van de school en omvat het Black Friday, Cyber ​​Monday, de feestdagen en het einde op oudejaarsavond. De laatste maanden van het jaar zijn ongetwijfeld het beste seizoen om te winkelen. Sommige retailers vinden zelfs dat de feestdagen tot 30% van hun jaarlijkse omzet kunnen uitmaken en natuurlijk wil iedereen dat zijn producten beschikbaar zijn voor de piek in de verkoop. Dit is een seizoen waarin de vraag zo sterk groeit dat het de capaciteit kan beperken, vracht duurder kan maken en transport & logistiek hoofdpijn kan bezorgen. Niettemin, aangezien dit een fenomeen is dat elk jaar voorkomt, moeten bedrijven het voorzien voordat de waanzin toeslaat. Door een efficiënte planning kunnen we dit overleven. Hoe kan de supply chain goed functioneren tijdens deze pieken? Hieronder enkele tips:

Voorspelling en preventie

De eerste stap die we moeten nemen als we een seizoen met veel vraag ingaan, is om een ​​duidelijke voorspelling te hebben van hoe het zal zijn voor het bedrijf. Idealiter zouden we gegevens van voorgaande jaren moeten gebruiken om de verkoop te voorspellen en deze te relateren aan de trends in de branche, zodat we kunnen achterhalen wat, en hoeveel, ervan zal worden geëist. Zo kunnen we bijvoorbeeld niet-essentiële zendingen verlagen. Met andere woorden, dit is hoe we ons kunnen concentreren op het verplaatsen van de goederen die essentieel zijn voor ons bedrijf in plaats van het verplaatsen van producten met een onbewezen aantrekkingskracht op de verkoop.

Prioriteit toekennen aan zendingen met volledige lading

Als er specifieke producten zijn die op een precies tijdstip moeten worden afgeleverd, dan moeten dit de eerste dingen zijn waarmee we rekening houden bij het beheer van de distributie en het transport. Omdat tijdens het hoogseizoen de verzendingen vaak vertraging oplopen door de toename van de risico’s die inherent zijn aan het seizoen. Om dit te doen, moeten vrachtvervoerders weten welke kratten of containers de goederen met hoge prioriteit vervoeren en externe expediteurs op de hoogte stellen voordat ze de bestellingen verzenden om te garanderen dat producten met hoge prioriteit worden beschermd.

Zendingen splitsen

Stuur alles wat u kunt, wanneer u maar kunt, het is misschien een goede mantra om te omarmen tijdens het hoogseizoen. Door de zendingen op te splitsen, kunnen we in ieder geval wat voorraad verzekeren, ongeacht mogelijke vertragingen. Als bijvoorbeeld meerdere containers in één zending worden vervoerd, levert het opsplitsen van deze containers over meerdere facturen een grotere kans op om sommige containers te krijgen als er onderweg andere vastzitten. Evenzo kunnen we voor een zending van 100 dozen er 30 per vliegtuig verzenden, zodat we deze binnen een paar dagen kunnen hebben en de rest met een goedkoper vervoermiddel kunnen verzenden. Hoewel luchtvracht duurder is en de dubbele verzending ingewikkelder lijkt, is het belangrijker om een ​​veiligheidsvoorraad te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *