De voordelen van het huren of leasen van een vrachtwagen

Tegenwoordig hebben vrachtwagen beheerders in de transportsector te maken met veel moeilijke dilemma’s. Eén van de belangrijkste van deze dilemma’s is de vraag voor het leasen of het huren zware vrachtwagens. De vrachtwagen van een operator is immers in veel opzichten de basis van zijn bedrijf: in de transportsector zijn er niet veel belangrijker dan de voertuigen zelf! De beslissing over het leasen of huren van vrachtwagens heeft daarom een ​​grote invloed op het dagelijkse functioneren van een bedrijf en het maximaliseren van de bedrijfsresultaten. In dit artikel zullen we de delen van zowel leasing als verhuur onderzoeken, zodat u kunt beslissen welke optie het beste is voor uw bedrijf.

Leasing

Leasing is zoals het huren op een langere termijn schaal; het gaat meestal om contracten die om de vijf jaar worden ondertekend. Het is de typische methode voor kleine tot middelgrote bedrijven die toegang willen krijgen tot vrachtwagens.

Voordelen: Leasing stelt vrachtwagen beheerders in staat voertuigen te gebruiken zonder de vooraf gemaakte kosten, verborgen of onverwachte kosten en kredietverplichtingen die vaak samengaan met kopen. Bij leasing kan de volledige waarde van het voertuig in mindering worden gebracht als belastingkosten (niet de restwaarde). Bovendien wordt de volledige prijs van het voertuig gefinancierd en aangezien de factuur op naam van de entiteit wordt opgesteld, is het niet nodig de btw voor te schieten. Vooruitbetalingen zijn niet nodig voor leaseovereenkomsten en vrachtwagen beheerders kunnen de kosten van het voertuig maandelijks in rekening brengen in plaats van hun aansprakelijkheid op hun balans te dragen. Dit betekent dat de exploitanten meer krediet en flexibiliteit hebben om kapitaal te investeren in andere gebieden van hun bedrijf, en zich beter kunnen richten op hun algemene business model, in plaats van zorgen te maken over betalingen of credit aflossingen. Leasen met hulp bij een ongeval is in dit geval ook mogelijk.

Huren
Huurperiodes zijn doorgaans korter – meestal rond de 36 maanden. Vanwege deze grotere flexibiliteit zijn ze vaak erg populair bij vrachtwagenbeheerders.

Voordelen: Bedrijven met een vrachtwagen kiezen vaak voor verhuur om twee belangrijke redenen. Ten eerste biedt verhuur de operators toegang tot de modernste voertuigen op de markt; wat betekent dat hun activiteiten efficiënter kunnen zijn, omdat de kans op vertragingen door onderhoud wordt verkleind. Ten tweede hebben huurcontracten meestal betrekking op onderhoud, reparaties, boetes en verzekeringen, wat betekent dat vrachtwagen beheerders en hun werknemers zich kunnen concentreren op taken met een hogere waarde. Huren heeft ook bepaalde fiscale voordelen: bij een vrachtwagen huren in EU landen, waaronder Spanje, worden huurkosten in de belastingaangiftes als ‘uitgaven’ geaccepteerd, waardoor ze in mindering kunnen worden gebracht op de nationale vennootschapsbelasting. Bovendien biedt verhuur, in tegenstelling tot leasing, die over het algemeen een lange termijn en vast karakter heeft, meer flexibiliteit bij het aanpassen van het volume van de vloot aan het werkvolume van het bedrijf.