De taken van een rijinstructeur

  • door

Wanneer je denkt aan het beroep rijinstructeur, denk je waarschijnlijk niet meteen aan de meest spannende baan. Maar niks is minder waar. Als rijinstructeur doe je veel meer dan alleen een paar rondjes rijden met leerlingen. In deze blog ga ik het hebben over de uitdagingen en taken van een rijinstructeur

Coach

De naam zegt het al, een rijinstructeurs grootste taak is het leren van het besturen van een auto aan een leerling. Wanneer de leerling voor het eerst in de auto stapt kent het nog niets over het besturen van de wagen, maar ook niet over het deelnemen als bestuurder aan het verkeer. Je leert de leerling niet alleen het ins en outs van een auto, zoals het aanzetten van de ruitenwissers, tot het fileparkeren aan een drukke stadsstraat.

Veiligheid

Niet alleen het coachen maar ook het beschermen van de leerling is een grote taak van de instructeur. Jij bent verantwoordelijk voor alles wat er met de leerling gebeurt tijdens de rijles. Na elke les moet de leerling weer heelhuids uit de auto stappen. Om ongelukken te voorkomen zit er daarom in de auto een dubbele bediening. Dit houd in dan de rijinstructeur ook de beschikking heeft tot een, gaspedaal, koppeling en rem. Een koppeling is er daarnaast voor om de leerling te helpen tijdens het optrekken.

Veelzijdig

Niet elke leerling is hetzelfde. Zo heeft elke leerling zijn/haar eigen manier van leren. De één leert heel snel en de ander heeft hier meer tijd voor nodig. De taak van een rijinstructeur is om zich hierop aan te passen en mee te gaan in de leerweg van de leerling. Per dag zit je met verschillende leerlingen in de auto en elke keer moet je dan weer goed kunnen schakelen naar een andere manier van coachen.

Indelen van tijd

Elke leerling heeft een bepaalde lestijd. In die lestijd is het van belang om een passende route te rijden die passend is voor het niveau van de leerling en de tijd die je hebt voor de rit. Daarnaast ben je als instructeur het aanspreekpunt voor ouders/verzorgers en het CBR.

Deze veelzijdige baan is veel meer dan alleen het rijden van rondjes. Ben je geïnteresseerd geworden? In Nederland zijn er verschillende instituten waarbij je een opleiding kunt volgen tot rijinstructeur. De opleiding neemt geen jaren in beslag, dus je zit, als alles goed verloopt en je alles behaald tijdens de opleiding, al vrij snel in de auto met een leerling op weg naar vele nieuwe rijbewijzen!