De essentiële bedrijfswagen

In sommige sectoren is het hebben van een eigen bedrijfswagen essentieel. Het is de kern van de bedrijfsactiviteit en zonder deze bedrijfswagen blijft er dan ook niet veel van het bedrijf over. Denk bijvoorbeeld aan busmaatschappijen zonder touringcar of aan een transportdienst zonder busje. Dit is dan ook de reden dat veel van deze bedrijven een wagen kopen. Wilt u ook een bedrijfswagen kopen? Dan zijn er een aantal zaken belangrijk om over na te denken.

Nieuw of tweedehands?

De eerste keuze die u moet maken wanneer u een bedrijfswagen wilt aanschaffen, is tussen een nieuwe wagen of een tweedehandsmodel. Beide opties hebben zowel voor- als nadelen, die hier besproken zullen worden. Ten eerst is het grootste voordeel van een tweedehands wagen natuurlijk de lagere aanschafprijs. Zo kunt u met hetzelfde budget in een betere klasse rondkijken dan wanneer u een volledige nieuwe wagen zou kopen. Daarnaast hebben de meeste tweedehands opties een korte levertijd, de wagen bestaat immers al volledig. Nadeel is dan ook dat u het moet doen met wat er aangeboden wordt. Zelf een kleur of een bepaalde uitrusting kiezen is dan ook een groot voordeel van een nieuw model. Ook zijn nieuwe modellen vaak zuiniger en dus ook schoner dan oudere versies. Bovendien zijn ze over het algemeen veiliger en hebben ze minder onderhoud nodig: immers is er nog niks versleten.

Tweedehands en dan?

Voor de meeste bedrijven heeft kleur en uitrusting geen prioriteit. Wel wordt er in het bedrijfsleven goed op het geld gelet, zeker in zwaardere financiële tijden. Daarom is de tweedehandsmarkt ook enorm. En omdat er toch meer is om op te letten dan bij een nieuwe auto, is deze alinea gericht op tweedehands wagens. Voordat u een wagen in het echt bekijkt, vergelijk de advertentie met andere wagens die online aangeboden worden. Is de prijs vergelijkbaar met vergelijkbare modellen, denk hierbij bijvoorbeeld aan hetzelfde bouwjaar en hetzelfde aantal gereden kilometers? Gaat u kijken naar een tweedehands wagen, neem dan iemand mee die er verstand van heeft. De buitenkant is het eerste waar u naar kunt kijken. Zitten er geen grote krassen of deuken in? Zitten deze er wel in, kan dat erop duiden dat de vorige eigenaar niet erg zuinig met zijn wagen is omgegaan. Vraag ook altijd even na waarom de bedrijfswagen te koop staat. Beviel deze niet dan is de kans groot dat hij u ook niet zal bevallen. Kijk daarna naar de binnenkant of er ergens schade te zien is zoals roest of lekkage. Vergeet hierbij natuurlijk de motorkap niet. Als laatste de tip om alle officiële gegevens te controleren. Controleer bijvoorbeeld het kentekenbewijs en de vervaldatum van de apk-keuring.