autobanden

Bent u al bekend met de nieuwe EU-bandenlabels?

Bandenlabels zijn een instrument dat de bandenfabrikanten aanbieden wanneer zij een product voor verkoop produceren. Deze etikettering (labels) bestaan uit een reeks letters die de belangrijkste en meest specifieke kenmerken van dat bandenmodel of loopvlak aangeven.

De Europese Banden Unie heeft een aantal wijzigingen aangebracht in de etiketten die de nieuwe banden moeten vergezellen. Dit is gebeurd in samenwerking met de belangrijkste bandenfabrikanten in Europa; het doel van deze update is nog meer belangrijke informatie over het product te verstrekken, zodat gebruikers en plaatselijke verkopers zich bij de aankoop van autobanden veel beter door de vereisten kunnen laten leiden.

Deze bijwerking wordt van kracht gezet in mei 2021. Sommige banden van Maxxis zullen dus nog de oude versie van de etikettering hebben, maar de nieuwe uitvoering zal binnenkort overal zichtbaar zijn.

Er is een innovatie in zowel het ontwerp als de schaal van de label – in het verleden gaf het etiket alleen loopvlakweerstand, grip op nat wegdek en rolgeluidemissies weer. De nieuwe uitvoering van de winterbanden bevat echter aanvullende informatie over het gedrag in omstandigheden zoals ijs en sneeuw.

Voor bandenslijtage en grip op nat wegdek zijn er nu nog maar 5 in plaats van 7 schalen, uitgedrukt in letters van A tot E. Er is ook een QR-code veld op de label geplaatst, zodat het met elk smart device kan worden gescand voor aanvullende en meer specifieke informatie.

Als u een band koopt van een van de bedrijven die zich bij deze update hebben aangesloten, bijvoorbeeld als u Dunlop-banden kiest, kunt u de QR-code met uw mobiele telefoon scannen en alles te weten komen over de garanties die dit bandenmodel biedt.

autobanden

Wat betekent elk kenmerk op de label?

Grip op nat wegdek is het vermogen van de band om grip te houden op de weg in natte omstandigheden, met name remprestaties, en wordt ingedeeld in klassen A tot E, waarbij A de beste prestatie is.

Brandstofbesparing: De verkeerde band kiezen kan tot 20% meer brandstofverbruik betekenen. Dit is een product van de loopvlak weerstand van de band, dus als de waardering dichter bij A ligt, hebt u de maximale besparing.

Het externe geluidsniveau is in aanmerking genomen en is de geluidsemissie die tijdens het rijden van buitenaf wordt voortgebracht. Het geluidsniveau wordt alleen gewaardeerd tussen A en C, waarbij de stilste waarde tussen A en B ligt.

Het ijs symbool met een stalagmiet geeft aan dat de falken band beter remt op gladde wegen, dat wil zeggen dat het minder ruimte nodig heeft bij het remmen.

Met deze informatie kunt u nu de nieuwe labelling methodologie begrijpen en een band kiezen die aan al uw eisen voldoet, rekening houdend met de weersomstandigheden en het gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *